طلاکوب
طلاکوب یک صفت است. و به چیزی گفته میشود که روی آن طلا کوبیده باشند. در زمانهای قدیم که صحافی کتاب صورت دستی انجام میشد. و کتابها جلد سخت با روکش چرم داشتند. گاهی نام کتاب یا تزئینات روی جلد را با کوبیدن ورق طلا روی جلد، طلا کوب میکردند. امروزه این روش به وسیله زر ورق، به دو روش دستی و ماشینی انجام میشود. برای هر دو روش باید ابتدا یک کلیشه فلزی ساخته شود. نقاطی از طرح که باید طلاکوب شوند، روی کلیشه برجسته میشوند.
طلاکوب دستی
از این روش بیشتر برای طلاکوب روی کتب دستساز نظیر پایاننامههای دانشگاهی یا روی جلد سررسید استفاده میشود. در این روش کلیشه روی یک پرس برقی یا دستی کوچک بسته میشود. زر ورق بین کلیشه و جلد کتاب قرار میگیرد و رنگ طلایی آن با فشار پرس، طبق برجستگیهای کلیشه به جلد کتاب منتقل میشود.
طلاکوب ماشینی
از این روش برای طلاکوب روی مقوا در تیراژ زیاد استفاده میشود. بیشترین کاربرد طلاکوب ماشینی در صنعت بسته بندی است. معمولن در بسته بندی آرایشی و بهداشتی یا روی جعبه عطر و ادکلن از طلاکوب استفاده میشود. همچنین روی جعبه هارد باکس نیز گاهی از طلا کوب استفاده میشود.
در روش ماشینی کلیشه روی سطحی صاف در بسته میشود. مقوا به دور یک سیلندر فلزی افقی و سنگین میگردد. سیلندر در بالای کلیشه قرار دارد. رول زر ورق در میان این دو قرار میگیرد. درست زمانی که سیلندر و کلیشه بر هم مماس میشوند، فشار سیلندر بر کلیشه موجب میشود رنگ طلایی زر ورق که بین سیلندر و کلیشه قرار دارد به سطح مقوا منتقل شود.
زر ورق
امروزه زر ورق ها فقط به رنگ طلایی نیستند. بلکه به صورت رول در رنگهای متنوعی عرضه میشوند. اما متداول ترین رنگ آنها طلایی و نقرهای است. از آنجا که از ابتدا این روش چاپ برای انتقال رنگ طلایی روی سطوح استفاده میشده است به طلاکوب معروف شده است.
دیدگاهتان را بنویسید