ماجراجویی در دنیای بسته بندی

فلکسو

۶ دی ۱۳۹۹
author پیمان پاکزاد

عاشق سفر و تجربه ‌های نو هستم. لذت سفر برای من از زمان حرکت، شروع می‌شود و از هر لحظه‌ی سفر لذت می‌برم.
از سال 1374، در فضای تبلیغات ایران عاشقانه سفر کرده‌ام. در آژانس‌های تبلیغاتی مطرح به عنوان طراح گرافیک، مدیر پروژه‌های تبلیغاتی، مدیر ایده‌پردازی و متخصص بازاریابی تجربه‌ای، کار کرده‌ام و در این مدت کمپین‌های تبلیغاتی متنوعی را برای برندهای ایرانی و بین المللی، ایده‌پردازی، مدیریت یا اجرا نموده‌ام.
سفر و تجربه در فضای تبلیغات ایران، کمک کرده تا دریابم گاهی راهکارهایی که توسط آژانس های بزرگ تبلیغاتی ارائه می‌شود با آنچه کسب و کارهای کوچک و متوسط نیاز دارند فاصله دارد و نمی‌تواند راه گشای کسب و کارهایی باشد که محصول یا مخاطب یا محل عرضه ای خاص یا محدود دارند. پس تصمیم گرفتم در خدمت این طیف از برندها باشم و با خلق ایده ها و راهکارهای تازه و کارآمد به رونق اونها کمک کنم.

واژه فلکسو برگرفته از کلمه لاتین Flexus به معنی “انعطاف پذیر” است. فلکسو قابلیت چاپ روی مواد مختلفی مثل کارتن، پلاستیک، فویل، سلفون، لیبل، کاغذ و … را دارا است.

چاپ فلکسو گونه‌ای از چاپ‌های برجسته و در واقع نوع امروزی چاپ لترپرس (چاپ با استفاده از حرف و تصاویر برجسته فلزی) است که در آن کلیشه ژلاتینی حاوی طرح، مستقیمن با جنس چاپ شونده در تماس قرار گرفته و طرح مورد نظر را بر روی سطح منتقل می‌کند. اولین کلیشه‌ها به صورت دستی با کمک مغار آماده می‌شد. برای اینکار ابتدا طرح بر روی کاغذ کشیده می‌شد و سپس روی کلیشه ژلاتینی قرار می‌گرفت و با کمک مغار طرح مورد نظر کنده‌کاری می‌شد. پروسه انجام این کار طولانی بوده و زمان زیادی برای آماده‌سازی کلیشه صرف می‌شد. طبیعتن این نوع از کلیشه‌ها نمی‌توانستند جزئیات زیادی داشته باشند و تنها امکان چاپ طرح‌های ساده و کلی وجود داشت.

چاپ فلکسو امروزی

اما امروزه صفحه کلیشه ژلاتینی مستقیمن از روی فایل تولید می‌شود و بر روی غلطک مخصوصی نصب می‌گردد. مرکب از منبع مرکب دستگاه به سیلندر آنیلوکس و سپس به کلیشه می‌رسد. پس از این مرحله جوهر از روی کلیشه، به سطحی که باید چاپ روی آن انجام شود منتقل می‌شود. بر روی آنیلوکس حفره‌هایی وجود دارد که سبب می‌شود مقدار مشخصی رنگ از کلیشه به سطح چاپ منتقل شود. تعداد این حفره‌ها با توجه به نوع چاپ و کیفیت چاپ متغیر است.

این نوع از چاپ تقریبا ۶۰ ٪ صنعت بسته‌ بندی چاپی را در بر می‌گیرد. از آن جایی که در چاپ فلکسو فرآیند برش و دوخت همزمان با چاپ انجام می‌شود و هزینه و زمان کمتری صرف استفاده از نیروی انسانی می‌گردد، تقاضا برای این چاپ به سرعت در حال رشد است.

اگر بخواهیم مقایسه‌ای بین چاپ افست و فلکسو داشته باشیم. باید بگوییم چاپ افست دارای وضوح بالاتری نسبت به چاپ فلکسو است. اما فقط روی کاغذ و مقوا قابل اجرا است. در عوض چاپ فلکسو کیفیت نسبتن کمتری در مقابل افست دارد اما تنوع متریال‌هایی که می‌توان به روش فلکسو چاپ کرد، بسیار بیشتر از افست است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *